Miért ennyi?

„A nagy üzlet is kis üzlet – csupán néhány nullával több van a végén.”

Robin Holmes á Court

Kérünk, vedd figyelembe, hogy a könyvelési díj, bérszámfejtési díj, cégalapítás előtti tanácsadási díj egészéről számlát állítunk ki, amelyet vállalkozásodnál természetesen költségként elszámolhatsz.

Továbbá, kérünk azt is vedd figyelembe, hogy díjaink tükrözik a tudásunkat, tapasztalatainkat, szakértelmünket, amelyeket sok-sok év alatt, és sok veríték, pénz, tanulás, munka árán szereztünk meg. Nem utolsó sorban: díjaink tükrözik a minőséget, amelyet számos ügyfelünk észrevételeit, gondolatait, igényeit figyelembe véve alakítottunk ki, annak érdekében, hogy igazán professzionális könyvelőjük lehessünk.

Hadd ajánljak figyelmedbe egy kis történetet, amelyen keresztül én már gyerekkoromban egy életre megtanultam, hogy ne csak kizárólag az egy termékért, vagy szolgáltatásért fizetendő ár nagysága lebegjen a szemem előtt, hanem vegyem figyelembe annak az ár/érték arányát is.

Az elégedett amerikai autós esete az autószerelővel.

Emlékszem, úgy 12 éves lehettem, amikor egy rádiót el kellett vinnem szervizbe megjavíttatni. Ez a 80-as évek elején történt, akkor már elég sok vállalkozás, akkori nevén kisiparos dolgozott. Én is egy ilyen kisiparoshoz mentem. Elvittem a készüléket, leszerelte a hátulját, megvizsgálta, bütykölt rajta valamit és 10 perc múlva már szólt is a rádió. Gondoltam, jó helyen járok, igazi szakemberre találtam. Aztán az örömöm kicsit alább hagyott, amikor a végén mondott egy fizetendő összeget (persze számla nélkül), amitől majdnem hanyatt vágtam magam. Még jó, hogy volt nálam annyi pénz. Nagyon sokallottam egy 10 perces munkáért.

Már ebben a koromban is elég jól ismertem a pénz értékét, és úton útfélén mindenkinek elmeséltem nagy felháborodással, hogy hogyan jártam, milyen sokat kellett fizetnem a szerelésért. A történetet elmondtam az egyik tanáromnak is, aki az alábbi sztorival válaszolt:

Amerikában John elviszi az autóját a szervizbe, mert valami nagyon csörömpöl a motornál. Beáll a szervizbe, a szerelő meghallgatja a motort, felnyitja a motorháztetőt. Kicsit vizsgálódik, majd egy kalapáccsal üt kettőt a motornál valahova. És hip-hop, az a csúnya zaj egyből megszűnik, a motor úgy duruzsol tovább, mint újkorában! John arca felderül, azt hitte sokkal nagyobb a baj.

– Ó, uram! Nagyon szépen köszönöm, nagyon hálás vagyok önnek! Ön egy igazi szakember! Mivel tartozom?

– 105 dollár lesz – feleli a szerelő.

John szeme elkerekedik és felháborodással a hangjában kérdezi:

– 105 dollár??? Egy öt perces munkáért, a két kalapácsütésért 105 dollárt ??? Hiszen az több mint 1.200 dolláros órabér!!!

– Nem, uram – válaszolja a szerelő – nem a két kalapácsütésért kell ennyit fizetnie. 5 dollárt kell fizetnie a kalapácsütésért, és 100 dollárt azért, mert tudtam, hogy hova kell ütnöm!