Bérszámfejtés

„Mennyi pénzt keresett tavaly? Küldje be!”

Stanton Delaplane amerikai újságíró által javasolt egyszerűsített adónyomtatvány

Az Optiprofit könyvelőiroda ügyfeleinek bérszámfejtési feladatait nem könyvelő munkatárs, hanem bérszámfejtő szakember látja el. Miért fontos ez?

Nálunk bérszámfejtő szakember dolgozik!

Nagyon sok könyvelő, könyvelőiroda maga végzi ezt a tevékenységet, hiszen nincsen lehetősége, hogy alkalmazzon, vagy megfizessen egy jó bérszámfejtőt. De tudni kell, hogy a bérszámfejtés egy nagy szakértelmet igénylő, másik, önálló szakma. Persze az embernek lehet egyszerre több szakmája is, de azért az keveseknél működik, hogy egyforma magas színvonalon lássa el azokat. Legalábbis nagyon sok energiáját és idejét felemészti egy könyvelőnek, ha egyszerre mind a két szakmában a topon akar lenni és mind a két szakmánál folyamatosan, naprakészen követni akarja a változásokat.

A bérszámfejtő feladata…

A bérszámfejtés sokrétű tevékenység. Mi is tartozik ide? Minden, ami bérrel, munkaviszonnyal kapcsolatos. Többek között az alkalmazottak beléptetése, bejelentése az NAV-hoz. Bérszámfejtés, bérfizetési bizonylatok előállítása. Fizetendő járulékok kiszámítása, járulékbevallás küldése havonta az NAV számára. Munkaviszony megszűnésekor a dolgozó kiléptetése. Különböző adatszolgáltatások teljesítése, nyilvántartások vezetése, stb…

Bérszámfejtő vagy jogász?

A bérszámfejtés és a munkavállalókkal kapcsolatos tevékenységek sokrétűségét az is bizonyítja, hogy sok esetben a cégvezető a könyvelőiroda segítségét várja akkor is, amikor igazából inkább jogász segítségére lenne szükség. Mire gondolok? Kérdezték már tőlünk:

  • rendkívüli felmondás esetén hogyan kell eljárni, mit kell írni a felmondásba?
  • milyen esetekben lehet rendkívüli felmondással élni?
  • próbaidő meghosszabbítható-e, ha valaki beteg lesz a próbaidő alatt?
  • melyek a munkaidőkeret alkalmazásának szabályai?
  • melyek a műszakpótlék fizetésének feltételei (ebben az esetben a munkáltató nem akart fizetni műszakpótlékot)?
  • állhat-e valaki 8 órás munkaviszony mellett máshol is munkaviszonyban?
  • jár-e a dolgozónak végkielégítés és felmondási idő, és ha igen mekkora ennek mértéke?

Persze, az Optiprofit könyvelőiroda ezekben a kérdésekben is legjobb tudása szerint segített ügyfeleinek és utánajártunk a dolgoknak. De vannak olyan kérdések, pl. a rendkívüli felmondás szabályai, ahol érdemes mindenképpen kikérni egy jogász véleményét is, nehogy kellemetlen meglepetések érjék a céget.

Egy megtörtént eset…

Egyik ügyfelünket beperelte volt alkalmazottja. Az alkalmazott munkaidőben a cég érdekeivel össze nem egyeztethető tevékenységet folytatott (a konkurenciának végzett munkaidőben a cég eszközeivel munkát), ezért a tulajdonos azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát. Az Optiprofit könyvelőiroda szabályosan elkészítette a dolgozó kilépő papírjait és átadtuk azokat a cégvezetőnek. Felhívtuk figyelmét, hogy a felmondást támadhatatlan módon indokolja, inkább kérje ki egy jogász tanácsát, és a kilépő papírokat azonnal adja át a dolgozónak. Két hónappal később hívott fel minket a cégvezető és mesélte, hogy a volt dolgozó beperelte a cégét, mert indoklás nélkül történt a felmondása és ráadásul a kilépő papírokat sem kapta meg.