Hogyan válasszak jó könyvelőt?

„Az arany ott van, ahol megtalálod.”

Kanadai aranyásó közmondás

Amikor elhatároztuk, hogy új hirdetőtáblát készítünk, elkezdtünk ezzel foglalkozó vállalkozásokat keresni az interneten. Az egyik ilyen cég blogjából kiderült, hogy a cég saját magának végzi a könyvelést, ráadásul ez még nehézséget, problémát is okoz neki. Rákérdeztem, hogy ezt a feladatot miért nem egy szakértő külsős céggel végezteti? Kiderült, hogy a vállalkozás indulásakor a cég könyvelője valamit nagyon elrontott, és a cég vezetője azóta nem bízik meg a könyvelőkben. Párbeszédünk végén a cég vezetője megkérdezte tőlem, hogy tudnék-e írni egy listát, ami segít neki a megbízható, jó könyvelő kiválasztásában?

Rossz hírem van. Csak akkor lehetsz biztos benne, hogy jó a könyvelésed, ha volt egy NAV ellenőrzésed és mindent rendben találtak.

Milyen a jó könyvelő, illetve könyvelési szolgáltatás?

Manapság a bizonylatok könyvelése egy jó könyvelőprogram segítségével és minimális szakértelemmel szinte ujjgyakorlat a könyvelők számára. Nem a könyvelés a nagy kunszt. A jó könyvelő ismérve, hogy eligazodik a folyamatos törvényi változások erdejében, és ügyfelei érdekében optimálisan alkalmazza az adójogszabályokat. A jó könyvelő azt is mindig tudja, hogy mikor, milyen bevallást kell benyújtania, nem mellékesen milyen nyomtatványon (ez sem könnyű feladat ám, nézz csak rá az NAV weboldalára, hányféle bevallás szerepel ott). A jó könyvelő ezeket a bevallásokat határidőre el is készíti, és időben közli az ügyféllel, hogy a bevalláson szereplő összeget mikor, hova, milyen jogcímen utalja át.

Mégis, akkor milyen a jó könyvelési szolgáltatás? Nem véletlenül írtam jó könyvelési szolgáltatást. Azt, hogy szakmailag egy könyvelő milyen jó, a laikus cégvezető nem nagyon tudja felmérni. Jó hír azonban, hogy nagyjából mégis körül lehet írni a jó könyvelési szolgáltatás jellemzőit. Pár ismérv a jó könyvelési szolgáltatásról.

A jó könyvelési szolgáltatás 10 ismérve

Valószínűleg jó a könyvelő, ha:

 1. nem kapsz folyton értesítést az NAV-tól, hogy késve, vagy egyáltalán nem kapták meg az aktuális bevallásodat
 2. a munkavállalók után fizetendő járulékok összegét már jóval a fizetési határidő (minden hónap 12.) előtt közli veled
 3. el tudod érni telefonon a könyvelődet, és az esetek nagy részében azonnali választ kapsz a kérdéseidre
 4. ha mégsem kapsz azonnali választ, akkor a könyvelő később visszahív, vagy e-mailt küld neked a megoldásról
 5. rendszeresen kapsz tájékoztatást a céged eredményének alakulásáról
 6. már decemberben tudod, hogy következő év május 31-én még mennyi nyereségadót és iparűzési adót kell fizetnie a vállalkozásodnak
 7. áfa bevallás határideje előtt jóval korábban tájékoztat a fizetendő áfa összegéről, hogy fel tudj készülni a teendőkre
 8. mindig kapsz részletes tájékoztatást az adóváltozásokról
 9. ha alkalmazottat veszel fel, akkor tudsz konzultálni a könyvelőddel, hogy mennyibe fog kerülni ez neked
 10. az elektronikus NAV bevallásokat a könyvelő a saját nevében küldi be és nem kéri el a Te hozzáférésedet és jelszavadat a kormányzati portálhoz

Azt, hogy a könyvelőd szakmailag milyen jó, az esetek többségében sajnos nem, vagy csak nagyon nehezen tudod megállapítani. Kivéve, ha céged könyvvizsgálatra kötelezett, vagy ha a cég NAV-ellenőrzést kap.

Az esetek többségében nem fogod tudni, hogy

 • a könyvelő arányosította-e az áfádat (mert volt áfamentes és áfaköteles bevételed is)?
 • a könyvelő az összes adócsökkentési lehetőséget figyelembe veszi-e?
 • a termékeid EU-s beszerzéseiről és értékesítéseiről, szolgáltatásod nyújtásáról, igénybevételéről készítendő összesítő bevallást beadta-e a könyvelő?
 • nonprofit szervezetként nem kell szakképzési járulékot utalnod stb.

No, de ha van egy jó könyvelőd, akkor mit keresel ezen az oldalon?

Valószínűleg információt, vagy egy minőségi szolgáltatást, amit a jelenlegi könyvelődtől nem kaptál meg…

Keress bennünket telefonon (70) 389-1028. E-mail: info@optiprofit.hu