Cégalapítás előtti tanácsadás

„Egy szép napon az én hajóm is befut. Amilyen szerencsém van, éppen a reptéren leszek.”

Graffiti

Elhatározod, hogy vállalkozásba kezdesz. Körülnézel az interneten, mégis, hogyan kezdj hozzá? Először is el kellene döntened, hogy egyéni vállalkozó kívánsz lenni, vagy céget, bt.-t, kft.-t alapítasz. Ez utóbbi kettő létrehozása drágább, mint az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, ám az adózásnál hamar, akár egy éven belül behozza az árát. Amennyiben úgy tervezed, hogy a vállalkozásod havonta, rendszeresen bevételt termel, akkor mindenképpen érdemes a cégalapítás mellett döntened.

Döntöttél: belépsz a vállalkozók sorába, céget alapítasz!

Nagyon fontos! A cégalapításnál – akár egy házépítésnél – minden az alapoknál dől el. Persze később is lehet korrigálni az elrontott dolgokat, de az mind-mind pénzbe kerül.

Ha most indítod a vállalkozásodat, akkor is spórolunk neked!

A legelső lépés: mielőtt ügyvédhez mennél, keress fel egy könyvelőt, például minket!

Számos kérdésed lehet. Például ilyenek:

  • Milyen vállalkozási formát válasszak? Kft.-t vagy bt.-t alapítsak?
  • Mennyi adót kell fizetnem a vállalkozásomban?
  • Mi a minimális járulék összege, amit mindenképpen fizetnem kell?
  • Milyen költséget tudok elszámolni újonnan alakuló vállalkozásomban?
  • Megéri-e vállalkozást alapítani?

A szakértő könyvelő segít eligazodni már a társasági forma (bt., kft.) kiválasztásánál is. Persze az ügyvéd is segít, de hidd el, az ügyvédet nem érdekli, és persze nem is tudja, hogy az évek során mennyi plusz adót, járulékot leszel kénytelen kifizetni az NAV-nak, mert nem a legmegfelelőbb társasági formát választottad.

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy céged milyen társasági szerződés tartalommal alakul meg!

Tudni kell, hogyha valaki létrehoz egy bt.-t, vagy kft.-t, akkor cégvezetőként köteles legalább a mindenkori minimálbér után megfizetnie a járulékokat. Kivéve, ha rendelkezik máshol heti 36 órát meghaladó biztosítási jogviszonnyal, magyarul van valahol főállása. Ami a lényeges: ha a cégvezetőnek máshol nincs főállása, adózás szempontból az a meghatározó, hogy a tulajdonos úgynevezett társas vállalkozóként, vagy alkalmazottként veszi fel a járandóságát.

Kérd cégalapítás előtti tanácsadásunkat! Akár ingyen is! (Cégalapítás előtti tanácsadás díja)

Mobil: 70/389-1028